
Wednesday, November 29, 2006
Nationella prov i trean

Lärarutbildningen
Självfallet handlar en del om onda cirklar och svaga forskningstradition. Om få lärare på lärarhögskolorna har egen erfarenhet av forskning blir det svårt att åstadkomma miljöer som skapar goda forskare. Och det blir svårt att ställa krav på studenternas examensarbeten om handledaren själv aldrig skrivit en akademisk uppsats.
Men, det fanns en inte så liten arrogans mot akademisk kunskap hos många av mina lärare på lärarhögsskolan i Uppsala. När vi kom tillbaka till lärarutbildningen efter att läst på universitetets ämnesinstitutioner var en vanlig attityd att "de [alltför teoretiska] kunskaperna skulle man ha föga nytta av i arbetet ute i verkligheten". I själva verket är det ju precis tvärtom - en grundlig teoretisk kunskap är helt nödvändig för att kunna bedriva bra undervisning. Att vara hänvisad till det som står i den lärobok man för tillfället har att tillgå blir torftigt, trist och undermåligt.
Gång på gång under min utbildning mötte jag en fientliga attityd visavi akademiska kunskaper. Man målade upp en dum och konstruerad motsättning mellan goda, verklighetsanknutna, praktiskt tillämpbara lärarkunskaper (bra!) å ena sidan, och å den andra onödiga, teoretiska, akademiska kunskaper (dåligt!) omhuldade endast av gamla adjunkter.
Liknande tongångar hörs dessvärre också från Lärarförbundet och Skolverket med jämna mellanrum. Det finns ett dominerande åsiktskonglomerat i debatten om skolan och läraryrket, anser undertecknad konspirationsteoretiker, helt enkelt. Det är illa.
Artikelförfattarna hävdar att lärarutbildningarna ännu inte accepterats i universitetsvärlden, trots att de sedan trettio år räknas till den högre utbildningen. Det stämmer säkert, och med rätta.
Och vill vi komma till rätta med det, och med de reella problem som artikelförfattarna pekar på måste vi också på allvar syna den anti-forskningskultur som finns på lärarhögskolorna.
Vad gör folk hela dagarna?

XTC

Hursom, det finns mycket skit på YouTube, och jag skulle tänka efter både en och tusen gånger innan jag la ut någonting privat där, men...
...det finns fantastiskt mycket bra musik där också. Sådant som jag aldrig hann se på den tiden det begav sig. För att jag kanske var ute och cyklade just den kvällen. Ett band som XTC, till exempel, jag hade till idag aldrig sett dem i rörliga bilder. Oöverträffade inom fältet intellektuell knaspop; trots att jag aldrig lyssnar på dem nuförtiden var de ju makalösa när det begav sig. White Music, Drums & Wires och Black Sea är fantastiska album. Och comebacken Oranges & Lemons. Och Skylarking ... äsch; XTC, Towers of London, live 1980, ser du här. Förvånansvärt bra låter det också.
Nya dagar II

Var fjärde borde lärare borde blivit underkänd

Det är nu nästan tio år sedan jag blev klar, men det var lika illa då. Och det visste man. Men det fanns lysande undantag. Jag hade några lärare som var mycket duktiga på att "dyrka upp" det knepiga i läraryrkets praktik, att göra det begripligt och generaliserbart. Det är hos dylika "forskningsanknytning" kan komma till stånd.
Inte hos bittra fd lärare som drog egenproducerad kvasivetenskaplig mumbojumbo för alla som ville höra på. Och som ville slippa läsa. Och tenta.
Nya dagar

Sunday, November 26, 2006
Grönt

Så här års är granatäpplen grejen. De knallröda kärnorna är grymt goda; de liksom spritter av syra och vitaminer, och de skall naturligtvis vara bra mot en massa dåligt också. Mandarinerna börjar sparka igång på allvar nu, de är fortfarande lite väl syrliga, men blir bättre för varje lördag. Äpplen heter Elma och plommon Erik, vilket ju är lite gulligt.
På grönsakssidan – som jag skulle sagt om jag var i näringslivet – ligger man i framkant inom snart sagt varje sektor - som jag skulle ha fortsatt. På rot, på stjälk eller som blomma – här dansar herr Gurka et consortes, hela vägen hem. Vi äter allt vad vi orkar, men lyckas alltid köpa lite för mycket. Det ser ju så himla gott ut.
Köper gör man per kilo. Underlättande var det språkliga genombrott som skedde då jag lärde mig säga ”ett halvt”; ett kilo champinjoner är t ex lite mer än man behöver.
Förutom frukt och grönt kan man här köpa honung och kryddor; ost, gryn, linser, bönor och oliver; diverse köksutrustning, kalsingar, leksaker, jeans och dammsugarpåsar. Försäljarna gapar lågintensivt, man märker att man är på marknad, men man blir inte irriterad. Genom presenningarna ser man stadsdelarna klättra uppför bergen, på andra sidan Bosporen. Bättre än ICA Kvantum, banne mig.
Visum

Vad har jag gjort?
Eller hur.
Saturday, November 25, 2006
Hamam

Biffen i kostym i kassan visar grundutbud och tilläggstjänster på en lista. Vi slår till på bad, massage, skrubbning och tvål för 58 lira. Lika bra att ta hela paketet när man är här, och tvål kan ju vara kul att prova, liksom.
En liten mild gubbe leder mig till min hytt. Det ligger en handduk i ett ickeabsorberande tyg på britsen och på golvet står ett par trätofflor, designade av någon med mycket dimmiga uppfattningar om hur en mänsklig fot är konstruerad.
Jag och T – min glada sidekick på detta äventyr – möts på vingliga ben i hallen där den lille milde mannen, efter att ha låst våra hytter och givit oss nycklarna, för oss tvärs över golvet där Herrturk I väntar. Det är en man runt sexti med stiliga grå mustascher; inte helt olik Nils Lundgren, när jag tänker på det. Han leder oss via ett tvättrum – grå marmor, lite varmare, lite fuktigare – in i själva hamamet.
Det är högt i tak, säkert åtta meter upp till kupolens mitt. Taket är, liksom väggarna, blekt kantarellfärgat, i övrigt ljusgrå marmor. Det är ganska varmt, och mycket fuktigt. I varje hörn finns fyra handfat i marmor och mitten den stora, heta marmorskivan, där vi anvisas varsin handduk med kudde att ligga på. Symmetrin är perfekt.
Så ligger vi där. Vi är de enda badarna. Herrturk I har gått, och allt som hörs är lite drippande och droppande. Akustiken är fin, viskningar förstärks och ekar vidare en stund. Spa-kulturens muzakterror har inte nått hit; här tror man fortfarande att det går att slappna av utan mystiska panflöjter eller valsång. Det tror man alldeles rätt i.
Marmorskivan är som sagt het. På handduken är det extremt behagligt, lägger man tassen utanför bränner man sig nästan. Fuktighetsgraden gör att man är genomsvettig efter bara någon minut. Det är minst sagt vilsamt att ligga där och bara titta upp i kupolen. Då och då går jag till ett av handfaten, fyller en liten mässingsskål med kallvatten, som inte är särskilt kallt, och svalkar mig lite.
Så kommer våra badare in. T får I och jag får nr II, en kille i min ålder, med ett något opålitligt leende, som det skulle ha stått i den fördomsfulla thrillern Hamam-morden, som ännu återstår att skriva. Han presenterar sig som Erkan, och säger ”If this is good, you give tip-service outside, ok?” och ler sådär skönt opålitligt igen. Bara en idiot hade svarat något annat än ”Yes, of course”, i det läget. Så det är vad jag säger.
Massage. Jag lägger mig på rygg, handduken placeras som en limpa, eller vad man skall säga över mina genitalier, och han är klar att börja. Han drar och bänder. Trycker. Tar allt fläsk från överarmen och drar det ner mot handen. Samma sak i andra riktningen. Lägger ihop mina armar över bröstet och trycker till. Knakelibrak. Sannerligen, knakelibrak. Jobbar vidare med ben och fötter, innan jag får vända på mig. Samma fläsktransport, drag och bänd. Mer knak och dunka-dunka.
Jag undslipper mig ett och annat stön, vilket möjligen får Erkan att tagga ner lite. Fan vet vad han hade gjort annars. I ögonvrån ser jag att T får bra med stryk i sin hörna också, men efteråt är vi ändå överens om att det var grymt skönt. Om det är bra, i en kiropraktisk mening, kan man säkert diskutera. I like, hursomhelst.
Någonstans i detta tvålas jag också in, och lagom ledbruten och löddrande leds jag till handfatet. Jag sätter mig på en stenbänk och Erkan sköljer mig med vatten från mässingsfatet. Underbart.
Skrubbhandske på och dags för finslipning. Allt skall bort!, är parollen och Erkan är både hårdhänt och… Äh, Erkan är ingen finlirare, helt enkelt, men han tar det lite lugnt med ögonlocken i alla fall.
Tvål igen. Jag betvålas överallt, utom vid limpan så att säga, och tvättas noga. Tvål även i håret, schampoo är för töntar, och så sköljs jag igen. Man skall vara försiktig med att använda passivform när man skriver, men här är allt annat lögn. Jag gör inget, Erkan äger.
När han är klar tar han min hand, ser mig stint i ögonen och säger ”Good? Remember… Erkan.” Klart det var bra, säger jag.
Ut i duschrummet. Kallt, riktigt kallt vatten. Mycket skönt. Får sitta på en bänk och vänta på Herrturk III som gör entrén med en stöddig packe handdukar. Flera i frotté faktiskt. Han slår in mig i mjukt enligt alla konstens regler; jag får på underkropp och överkropp; slutligen ett huckle.
Vid den lilla fontänen möter mig den lille milde gubben. Han drar ut en stol, hämtar vatten och te. Vi sitter en kvart och sippar och njuter. Avstressade, rengjorda och mörbultade. Fiskar i fontänen.
När jag klär mig ser jag genom hyttfönstret hur Erkan och Herrturk I kommit ut ur de inre regionerna. De radar förväntansfullt upp sig. Erkan ler lömskt. Han får en femma, när jag går förbi. Den milde gubben, som försäkrar att te och vatten är gratis, får också dricks. För att han var så mild.
Bilden: Under tiden, på damernas
Friday, November 24, 2006
Monday, November 20, 2006
För 103:e gången

- Killar lyckas generellt sämre i skolan för att de generellt inte jobbar lika hårt, för att de upplever att det funkar fint i alla fall
- Killar mår generellt bättre än tjejer eftersom hypotesen ser ut att stämma ganska bra, nämligen att
- De kommer att få de fina jobben och pengarna ändå
- Kanske beroende på att den kompenserande kompetens de besitter är själva könet
För att citera avslutningen i sin helhet:
"Visserligen är det inte bara formell kompetens som värderas på arbetsmarknaden. Till en viss gräns kan männen förmodligen kompensera för sin bristande utbildning genom andra typer av kunskaper och kontakter.
Men på en arbetsmarknad som ständigt blir mer specialiserad riskerar männen, på sikt, att bli allt mindre efterfrågade. Just därför är det oerhört viktigt att undersöka vad pojkarnas eftersläpning beror på - och vad man kan göra åt den.
Mycket talar för att den borgerliga skolpolitiken, med mer ordning och reda, kan vara ett stöd för pojkarna.
Flexibel skolstart kan vara ett annat sätt att kompensera för könsskillnaderna. Det är hög tid att se till att pojkarna kommer i kapp - innan de hamnar hopplöst efter."
My godjum.
Mickes vinylblogg
Sunday, November 19, 2006
Söndag

Saturday, November 18, 2006
Sorry for being ugly
Man skall inte ha bråttom med estetiken.
Friday, November 17, 2006
Karaktärer i kvarteret III: Kompisar i kylen






Adventsfirande, nationalsånger och annat som inte hör hemma i skolan II

Dock tycker många att vi kan utföra riterna "av tradition". Men det är ju det vi inte ska. Vi avskaffade morgonbönen och kristendomsundervisningen eftersom den svenska skolan till sin natur skall vara sekulär. Därmed bröt vi med den kristna traditionen. Det finns åsiktsriktningar som menar att detta brott ledde till allmän moralupplösning och sedernas förfall, med de är ganska få. De flesta som vill fira advent i skolan tycker inte så, det vet jag. De vill bara ha lite mysigt och traditionellt.
Nu är det fina med att leva i en demokrati att man får fira precis hur mycket advent man vill - även om kyrkan kanske gärna ser att man inte skall ha fler än fyra. Feel free, besök en församling nära dig. Eller gå på Åhléns, knäpp på tv:n eller vänd dig till någon annan av alla traditionsbärare vi har i Sverige. Men man har också rätt att låta bli, och det skall skolan respektera.
Thursday, November 16, 2006
Killkväll

Pensionera Pippirullposset

Och så bryr jag mig i alla fall... Läste igår kväll att Sverker Åström hoppat av "böglobbyn". Blir av flera orsaker nyfiken, och surfar runt lite. Aha. Olle Palmlöf - ni vet han den där unga, fräcka - har gjort en spännande programserie med provokativ titel - "bög", ni vet - och nu har den gamle diplomaten meddelat att han hoppat av tåget.
Jag läser om en gammal man som med bästa uppsåt velat göra något han tycker är mycket viktigt, men som finner sig i ett sammanhang han uppfattar som vulgärt och smaklöst. Han vill inte vara med helt enkelt.
"Redaktionen tycker det är jättekonstigt. Och Åström som ju är gammal, cool, fjollig och intelligent, liksom."
Det sägs att Palmlöf någon gång träffade rätt i CP-magasinet. Kanske det. Jag såg det aldrig. Vet bara att det jag sett och hört av Palmlöf och hans gamla Pippirull-kompisar i stort sett alltid varit spännade, lite farligt, gränstänjande, provokativt och aktuellt.
Skojade bara. Dumt, elakt, obegåvat och smaklöst menar jag. Och när de kritiseras för att ha dålig humor försvarar de sig med att de gör viktig satir. Och när de får på skallen för att göra rutten satir, så svarar de att det är på skoj.
Tidigare i höstas var det Nathanael Karlsson som skickade idiotmejl. Vi har också Programmet som fortfarande inte får heta Bögradion. Så kul.
Av någon outgrundlig anledning åtnjuter dessa plattnackar de som delar ut "varsågod-spela-in-en-egen-serie-korten"s gunst. Obegripligt.
Heja Sverker. Lägg ner Olle Palmlöf.
Beta
Wednesday, November 15, 2006
Adventsfirande, nationalsånger och annat som inte hör hemma i skolan

a) Person på skola funderar. "Är det så lyckat att vi som skall vara en icke-religiös institution regelmässigt firar högtider i religiösa lokaler/med religiösa riter/mer religiösa funktionärer/med religiösa sånger? ("Religiösa" är i det här sammanhanget nästan alltid identiskt med "kristna".) Eller "Varför sjunger vi nationalsången egentligen?".
b) Funderingen formas till ett beslut. Antingen formellt, protokollfört och motiverat, eller bara genom att internmejlen meddelar att "avslutningen firas i år i sporthallen" eller " fredag före första advent följer vi vanligt schema".
c) Någon upprörs. Darr på stämman. Skall alla gamla traditioner tas bort? Är ingenting heligt? Är det fult att vara svensk? Tror ni inte barnen tycker om att sjunga "Nu tändas tusen juleljus?"
d) Massmedia tar upp frågan. Skall barnen förbjudas att... (fyll i det som önskas)? Vad tycker du? Mejla och tyck!
e) Folk upprörs. Någon hängs ut.
f) Frågan dör. Ingen bryr sig. Börja om vid a).
OK. Ni hajjar.
Jag har många gånger tagit upp den här frågan där jag jobbat. Säger man att vi borde bryta traditionen att fira avslutningen i kyrkan eller att ifrågasätter man nationalsången på avslutningen möts man av besvärade miner, och repliker som "ja, egentligen har du kanske rätt, men..." eller "så farligt är det väl inte...". Ingen går i svaromål direkt, inga motargument anförs och... inget händer.
Men vad är problemet med psalmer, flaggor och annat mysigt? Läs "Adventsfirande, nationalsånger och annat som inte hör hemma i skolan II" som kommer till helgen. Till dess får du tänka lite själv.
Hur menar då Kritan att vi skall ha det? Läs del III, ute inom en vecka!

...kan man ge de stora lärarlös lektion, ta med sig solglasögon och den minste, gå ner till Gloria Jean's och köpa en espresso macchiato. Sedan är det bara att gå längs vattnet, få sol på sig och tänka att november kan vara helt OK.
Bara som ett litet tips, alltså.
Bilden föreställer en simit-säljare. Får en egen post så småningom.
Sunday, November 12, 2006
Beşiktaş:0 Sivaspor:1
När min tillfälliga omlokalisering gör att jag nu i vuxen ålder får chansen att plocka ett alldeles nytt favoritlag, att så att säga börja på ny kula, valde jag Beşiktaş. Som därmed ofelbart går in i väggen och börjar underprestera något alldeles fantastiskt. Har nu sett de fyra senaste hemmamatcherna. De har vunnit en, spelat en oavgjord och torskat två. Släppt in tre och gjort ett. En pyts på 360 minuter. Tack.
Igår kväll satt jag och W och såg en bedrövlig torsk mot bottengänget Sivasspor. Efter en kvart missförstod mittbackar och målvakt varandra. En ensam anfallare kennethanderssonknoppade in bollen, som retfullt långsamt rullade över mållinjen.
Det var kallt och publiken blev grinig. Det sjöngs mindre än vanligt. Visserligen jättemycket, och i princip hela tiden, men ändå bra mycket mindre än jag vant mig vid. Man skanderade vad jag uppfattade som avgångskrav till höger och vänster efter matchen. Frågan är hur länge den gamle franske hjälten Tigana får behålla jobbet.
Att det går åt skogen för de jag håller på var ju mer väntat.
Sabuni har rätt, Björklund fel
Friday, November 10, 2006
9.05
Thursday, November 09, 2006
Så här får man skriva
Som general var han också medverkande i den process som ledde till folkmordet på Tornedalingarna. I vilken utsträckning han skall hållas skyldig kan man, och bör man, diskutera. Likaledes vad som var "allmänt vedertagna uppfattningar" vid tiden, samt vad som var "vanliga krigshandlingar" eller "folkmord". Att han hade blod på sina händer råder dock ingen tvekan om.
Brantings arv vilar tungt över dagens Sverige. En särskild politisk inriktning, Hjalmarismen, bär hans namn. Hjalmaristerna, som är starka inom militären och åklagarväsendet, hävdar vad de ser som de sanna svenska värdena; svenskheten/nationalismen, etatismen och sekularismen. Dessa värden är för dem överordnade mänskliga rättigheter.
Branting är närvarande överallt. Han syns på byster, statyer, banderoller, fotografier, tavlor, bonader och flaggor. Det sitter ett stort porträtt av honom i vårt vardagsrum och på Råsunda finns en jättebild med texten "Allra största AIKaren" (om jag förstått rätt). Ofta ackompanjeras bilderna av något klokt han sagt, vilke får mig att tänka på Plekszy-Gladz i Bordurien. Allt detta känns paradoxalt eftersom Brantings hela livsprojekt var att modernisera Sverige; personkulten är extremt daterad.
Karaktärer i kvarteret I: Pamuk

Det finns massor av katter på campus. De är semi-vilda; de matas och klappas och kelas av studenter och andra, men de är inte skattskrivna på fast adress. Deras tillvaro verkar helt ok, de är hela, rena och stundom ganska feta. Få är långhåriga som Pamuk, dock. Hårdare är livet för katterna ute på gatorna, de är också ganska många, men har färre sponsorer.
Tuesday, November 07, 2006

Beror på, kan man sammanfatta hans svar. Enligt honom får BJKs fans ett par tusen biljetter av totalt 52000. De blir infösta under tak och får utstå diverse flygande föremål etc. Så djävla dumt. Jag fick rådet att lämna halsduken hemma och att sitta som en liten anonym prick på någon Fenerläktare. Det har jag inga som helst problem med. Skall bli mycket spännande hur som helst.
* mitt första, så här långt.
Kritan kritar
Hos Kılıçoğlu uppe vid rondellen tänker man lite annorlunda. Idag fick vi krita för 250 spänn. De har uppenbarligen inte gått samma kurs i kundbemötande som killarna på Konsum; å andra sidan får de lite gratisreklam här.
Tji telefoni

Förmodligen kommer vi att skaffa telefonkioskkort. Hur coolt som helst. Jag som var sist i Sverige med att skaffa mobiltelefon, får retroaktiv upprättelse. Mobiltelefoni är, och förblir, en opålitlig fluga.
Monday, November 06, 2006
Aj då

Äsch, fånigt av mig att raljera över detta. Den som läste mig i våras, när jag var igång på allvar, vet att det faktiskt finns en hel del av det som Marklund och Skugge pekar på som jag har argumenterat för. Fast inte så där klatschigt förstås. Ooops, nu var jag där igen.
Ordning - glädje - bildning skall det stå på fanorna som vajjar från mitt utbildningsministerium när den dagen kommer. Men det visste du ju redan.
I närheten av skolan

Och apropos utveckling, så har Skolverket nu kommit med sin rapport från den utbildningsinspektion där bland annat min skola granskats. Vi klarar oss mycket bra i sammanhanget, kanske lite för bra kan jag tycka. Men det är positivt att se att sådant vi verkligen jobbat mycket med ger resultat. Mina elever vet - till skillnad från de flesta andra i kommunen - till exempel ganska väl vilka mål de skall arbeta mot. Och det är väl kanske det minsta man kan begära, när man tänker på att det är en obligatorisk verksamhet.
Däremot blir det tröttsamt att läsa om viktiga grejer som inte fungerar tillfredsställande, och där det är en för långt driven decentralisering i kombination med låg kompetens som gör att t ex inte elevinflytande eller utvärderingar funkar. Kanske skall man våga bestämma lite mer om hur sådant här skall tillgå, istället för att evinnerligen hoppas att "goda exempel sprider sig". Tro mig, det finns skolmiljöer så inkrökta och lågpannade att de goda exemplen tvärdör så fort de kliver över tröskeln. Det är inte inspiration som saknas där; det är ambition, och folkvett.
Hela rapporten hittar du här.
Så har även Liza Marklund förstått att ordning ger glädje, eller vad man skall säga. Varför sätter inte alla sina barn i internatskolor utomlands? Gör en dokumentärserie i tv4 vetja. En sån där med research, och grejer.
Saturday, November 04, 2006
Visst nappar det

Där står de, i sol och regn, i storm och snö. Kastar i och drar upp. Vid fötterna har de en avskuren åttalitersflaska med små silverglänsande fiskar i. De ser ut som lämpade att agna med, men jag är rädd att det är fångsten. För vissa är det en hobby, andra säljer till hak och butiker, eller direkt till förbipasserande.
Tror att vi skall pröva fiskelyckan någon dag. K säger att det finns hur mycket fisk som helst, och att de går utmärkt att äta. Själv sätter hon i sig hela, med huve och allt. Det är virke i österrikarna.
Idag var det för övrigt prima fiskeväder; regn, blåst, snö och hagel. Samt åska, faktiskt. Ingen sol dock.
Friday, November 03, 2006
Snö

Allt detta väderskiftande har fått Bosporen att byta färg. The powers that be har fotoshoppat, eller nåt. Den är nu vackert turkos. Strange.
Nu väntar helg och hoppeligen kommer poster om fiske, svenska författare på jakt efter hüzün, samt om varför det ena är coolt och det andra lite fånigt förutsägbart. Utöver detta ofokuserat dravel i stil med detta. Glada helgon!
Wednesday, November 01, 2006
Regn

Uppehåll äntligen. Snart hämtköfte från turken på hörnet. Vi är de enda i Istanbul som bär reflex när vi skyndar dit.