Wednesday, November 29, 2006

Nationella prov i trean

Nu blir det nationella prov i trean meddelar skolministern här. Med en förutsägbarhet på gränsen som gränsar till det parodiska kritiserar Marie Granlund, socialdemokratisk taleskvinna i skolfrågor, detta här.

Kritan skrev om detta för ett år sedan här, och förklarade dessutom varför båda sidor, på sitt sätt, hade fel. En passage var så bra, ser jag nu, så den citeras på stubben:


"Jag tror att det är en utmärkt idé att genomföra nationella prov i trean, om inte redan i tvåan. Men fokus vid utvärderingen av resultaten skall inte ligga på eleven, utan på skolan och huvudmannen. Det är dessa aktörer som behöver granskas i detta tidiga skede. Pang! på fingrarna på skolor och kommuner som anställer dålig personal, som struntar i elever med särskilda behov och som negligerar vikten av trygghet och arbetsro i klassrummet."


Bra va?
Denna post skulle egentligen illustrerats med en bild på Jan Björklund, men herregud så snubben ser ut när han poserar. Gå in på folkpartiets pressbilder och förfäras. Reinfeldt måste agera. Nu.

2 comments:

Inga M said...

Idén med natinella prov i trean gillar jag. Jag som lärare skulle vara glad över att få en avstämningspunkt där. Min kommun ville ett tag ha läsprov i slutet på årskurs 1, vilket är vansinnigt. Många elever är inte läsmogna när de börjar skolan o behöver ett par åt på sig för att komma ifatt.

Men allt hänger förstås på hur proven kommer att se ut.

Kritan said...

Jag har arbetat med nationela prov i svenska för år 9, och de har - i förhållande til de mål som skall utvärderas då - fungerat mycket bra. Jag tror Skolverket finna kompetenta personer att ge uppdraget att utforma proven.