Wednesday, December 20, 2006

Simit





Försäljaren står där trafiken tjocknar. Man ska bli sugen och veva ner rutan är tanken. Eller så går han runt, bärande sin tripod till försäljningsbord. Storfräsarna har vagn, i Beyouğlu med kommunens märke och allt. För 50 kuruş får man en simit; täckt av sesamfrön och till form och storlek ganska lik ett barnvagnshjul.

Ät den naturell, rätt upp och ner, eller komplettera med marmelad eller färskost. Eller häll på (ringla är väl matverbet) olivolja, montera fårostsplitt och pynta med örtkrydor. Eller gör som kedjan Simit Saray; använd den som sarg i en panpizza med en massa gott smäck. Kynnes- eller okynnesät. Funkar till allt; när som helst. Simit, en grundsten i femtonmiljonersstaden.

Jag och N brukar dela en när vi kollar in dagens fiskafänge vid Bosporen. 60-40, i hans favör, har kommit att betraktas som en standarduppgörelse.

1 comment:

Herr Bergström said...

Fiskafänge måste vara dagen ord. Ha en god helg!