Saturday, December 23, 2006

Jullov

Igår åkte M och W. Torsdagskvällen gick åt till terapeutiskt packande, stuvande, pressande och knökande; till sist fick det mesta faktiskt plats i väskorna. När allt var klart, och N sov, såg vi det underbara avsnittet där Bart gör succé som nykristen healer. Och så satt vi uppe lite för länge. Sista kvällen, ni vet hur det kan vara.

Igår morse såg vi så det tjugoandra avsnittet av julkalendern tillsammans - måste komma ihåg att skriva om den; se de, se den! - innan vi gick ner till killen i kuren för att beställa en stor taxi. En liten kom. Men, vår chaufför visade sig också ha svart bälte i stuvande, pressande och knökande, så det var lugnt.

När vi skulle ta av mot flygplatsen var det mindre lugnt. De har en grej här, taxichaufförerna, och det är att när de skall svänga höger av huvudleden ligger de i den vänstraste filen ända tills de är i höjd med slutet av avfarten, om ni hajjar. Att man skulle börjat femhundra meter tidigare, eller att det varit heldraget i tvåhundra, bekymrar dem inte så mycket. För nu när man är i höjd med avfartens slut, kastar man - lite överraskande för alla töntar som skall rakt fram - taxin över filerna och in på avfarten. På så sätt behöver man ju inte sakta ner eller hamna i avfartskö. Och insläppt blir man alltid på något sätt. Skitsmart. Vanligtvis, som Allram skulle sagt.

Just den här gången blev en av stackarna som skulle rakt fram i sin fina Audi rädd och förbannad, och tutade och hötte vilket fick vårt pucko till chaufför att tvärnita och kliva ur. Audi-Emre också ur. Så skall idioterna börja slåss. Mitt i trafiken. W, som har dåliga erfarenheter av jobbiga taxifärder sedan tidigare, blir mycket låg. Och vi med. Lyckligtvis stannar nu flera snubbar och drar isär de vevande puckona till män, så efter lite halvdana tofflor och svingar kommer chauffören tillbaka. Så dumt. My godjum.

Flygplatsen, Burger King, väntan och egen flygvärdinna till killarna. Och tungt såklart. Tre månader tillsammans och nu åker de stora killarna. Vet inte riktigt hur mycket N hajjade, men han vinkade länge när de gled bort genom passkontrollen.

Glädjande nog får vi med oss vår julgäst, D, hem från flygplatsen. Fullastad med goda viner, surdegslimpa, Offside, pepparkaksdeg, välling, grisprodukter mm dimper han ner. Långa vägen hem; metro, spårvagn och taxi. N, som sovit är lite seg, men kommer så småningom igång och leker tittutlekar med vår gäst under färden. När vi klivit över tröskeln hemma ställer han sig och kramar, under tystnad, D i säkert tre minuter. Nu är det jullov.

1 comment:

Magistern said...

God jul, Kritan, till dig o din familj.