Wednesday, January 03, 2007

För att sammanfatta - Bildning, Glädje, Ledning, Ordning

Om drygt två veckor åker vi hem. Sedan är det dags för mig att börja jobba i skolan igen. Tiden kommer att bli knappare; heltider, hämt och lämn, däckbyten, helghandling och allt det där andra som småbarnsföräldrar alltid lyfter fram när de skall beskriva sin tillvaro - därmed, möjligen medvetet, utlämnande all sex, drugs & rock´n´roll, som trots allt utgör lejonparten av tillvaron - kommer rimligen göra mitt bloggande ytterligt sporadiskt.

Och det gör kanske inte så mycket; Istanbul ligger kvar att återvända till; skildringar av svenskt vardagsliv finns det de som gör mycket bättre; och skolan, som ju är Kritans själva utgångspunkt får jag ju jobba med i praktiken. Så Kritan kommer nog långsamt försjunka i bloggkoma, men kanske vakna till för en liten krönika per vecka, eller så.

Jag skulle ändå, innan jag går ner på lågenergiläge, vilja försöka ordna och sammanfatta några av de tankespår jag skrivit mycket kring under snart femton månader. Jag har valt fyra nyckelord som skulle kunna funka som en käck överskrift till vilken bildningsanstalt som helst. I bokstavsordning: Bildning. Glädje. Ledning. Ordning. Smaka på dem. Visst låter det fint? Jag får ta det en bit i taget; vi börjar om en kvart, fjorton dar.
...
...
Lägg gärna märke till bildens genomtänkta komposition. Klädseln, där den läderförstärkta manchesterkavajen signalerar kontinuitet och tradition i lärargärningen; jeansen symboliserar ungdomlighet, radikalitet och relationsbyggande. Koppen innehåller en caffè macchiato och visar kopplingen till internationalisering och modernitet, utan att hamna i en latteliberal återvändsgränd. Barnet representerar framtiden; det stora projektet från den lilla utgångspunkten. I bakgrunden blir Fatih Sultan Mehmet Köprüsü en nästan övertydlig symbol för brobyggande och kulturmöten. Bosporens vatten minner om äventyr, tidlöshet och Herakleitos. Eller om det var Plutarchos.

2 comments:

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman said...

Oj, vad du smörar då. Är det ett tack för mitt devota blogginlägg?

everydayrelation said...

Took me time to read all the comments, but I really enjoyed the article. It proved to be Very helpful to me and I am sure to all the commenters here! It’s always nice when you can not only be informed, but also entertained! Inspirerande berättelser om relationsbyggande