Friday, January 12, 2007

Shakin´all over

Vi vaknar av rutorna skallrar. Det är alldeles mörkt, och i princip stilla, men, som sagt, rutorna vibrerar. Är det dags? Låter det så här när det drar igång? Å går upp och kollar lite; jag försöker komma ihåg vad vi har bestämt - om det verkligen smäller - skulle vi ta oss ut, eller skulle vi hålla oss vid murstocken?

Seismologer tror att risken är fet att en riktigt stor jordbävning inträffar här inom den närmsta trettiårsperioden. 1999 drabbades området söder om Istanbul, och totalt 17000 människor omkom. Istanbul har drabbats regelbundet genom århundradena, men den oerhörda inflyttningen till regionen, i kombination med en utbredd korruption i byggsektorn, gör att kanske så många som en miljon bor i bostäder som skulle rasa som korthus om det hände igen.

Trettio år är en lång tid, och oddsen är höga att det skall hända just när vi är här, men när man vaknar av att rutorna skallrar känns det inte riktigt så. Efter ett tag urskiljer jag ett lågt brummande under skallrandet. Det är ett fartyg nere på Bosporen som brummar förbi. Det lågfrekventa motorljudet får huset att vibrera; på dagen hade det knappast märkts.


---

Enligt den här länken skall man krypa in under ett bord. Fan trot.

2 comments:

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman said...

Man ska ställa sig i en dörröppning, har jag hört.

Jessika said...

Det här är ju ja, åtta månader efter det att du skrev det men dörröppning sa man när jag bodde i Japan. Och badrummet, i badkaret om man har ett sånt.