Friday, March 24, 2006

Slöja?

I morse rapporterade P1-morgon (tyvärr en ganska innehållslös länk, ni får gå på hörsägen) om Minervaskolan i Umeå, som förbjudit muslimska flickor att bära slöja, hijab, i skolan. Skolan, som är en friskola, är nu satt under stor press; polisanmälningar har regnat in, skolan har stängt, idag väntar demonstrationer och rektor vill inte tala med media.

Skolverket skickar ut sin chefsjurist, Ingegärd Hilborn, bilden, för att svara på frågan "Får man förbjuda elever att bära slöja i den svenska skolan?". Någon som tror att hon svarar något som kan likna "ja" eller "nej"? Nix, pix, däremot lurar hon ut mig i en verbal snårskog fylld av "svåra gränsdragningar", "respekt" och, naturligtvis "lokal förankring".

För drygt två år sedan gällde det Göteborg och burka. Burka och slöja är sannerligen inte samma plagg, men en jämförelse är relevant. Den gången kom Skolverket, med Hilborn i spetsen, fram till att man visst kunde förbjuda bärandet av burka i skolan, men argumenten var att det kunde skapa bråk, att det var farligt på kemilektioner, samt att det försvårade lärarens pedagogiska uppdrag, då man inte kunde möta blicken. Och, detta kunde man göra eftersom det inte kunde anses klarlagt att burka var ett religiöst föreskrivet plagg, utan mer en sedvänja.

Så, om man skall tolka dagens Hilborn kan man förbjuda burka om det är lokalt förankrat eller om det är farligt på kemin, typ. Dett känns lite som om man undviker ämnet, eller hur? Vad vi vill ha svar på är ju om man kan förbjuda bärandet av religiösa persedlar för att man tycker att de signalerar en dålig kvinnosyn. Detta vet naturligtvis skolverket, men man är så förtvivlat rädda för att säga något substantiellt. Och i stället skall vi låtsas att det handlar om säkerhetsföreskrifter.

Religionsfrihetens gränser utmanar intellektet, för att uttrycka sig försiktigt. Jag har tidigare argumenterat mot skolavslutningar med psalmsång och jesusbarn, eftersom jag tycker att skolan skall vara en plats där sekulära värden råder. Jag skulle önska att vi vågade hävda att denna plats skall vara fri från religiösa symboler, tills eleven är myndig åtminstone. I alla fall om symbolen symboliserar olika spelregler för flickor och pojkar. Det är inte mer religion världen behöver.

No comments: