Wednesday, March 29, 2006

Betyg mot rasism?

Ytterbyskolan i Kungälv man problem med rasistiska yttringar bland eleverna. I ett utslag av fiffig kreativitet kombinerad med önsketänkande, har man valt att tolka kursplanerna som att man inte kan bli godkänd i samhällskunskap om man sympatiserar med rasistiska organisationer. Resonemanget handlar om att man skall kunna tillämpa demokratiska principer för att bli godkänd, och det gör man inte om man är rasist. Typ.

Man önskar att det var så enkelt. Att det fanns en knapp för den listige att trycka på, så att vi kunde outsmarta de djävlarna. Men så funkar det ju inte.

I den svenska skolan arbetar många som förtjänar ett erkännande för att de ständigt tar kampen mot gryende rasism och förakt för demokrati och människovärde. Man tar diskussioner i klassrum och korridorer, man går och hämtar svamp och lösningsmedel för att tvätta bort hakkors, man bjuder in överlevare från förintelsen och man undervisar om demokrati och mänskliga rättigheter. Här gör lärare och andra vuxna insatser som i det långa loppet är mycket viktigare än hundra orbackpaket eller sahlinkampanjer. Men, vi kan fortfarande inte använda betygsystemet för att bedöma vad elever tycker. Tuff skit.

Just nu kan det kännas som att rasisterna har julafton hela veckan. En utrikesminister går för att hon har varit inne och petat i en framlingsfientlig hemsida. Brevbärare hotas av påföljd för att de inte velat dela ut nynazistisk propaganda. Åsså Kungälv. Fan, fan, fan - de glider fram på de demokratins räkmackor som de snarast skulle käka upp, om de fick chansen. Vi får med andra medel se till att de inte får den.

2 comments:

Pierrelolof Ström said...

Superbra! Vi "kan" inte skriver du. Jag, och förmodligen du, tycker inte heller att vi "ska" använda betygssystemet för att straffa ut aberranta politiska anfäktelser. Däremot ska vi alltid ta diskussionen. Här och nu. Där och då. Tänkte du förresten på hur skickligt formgivet nationaldemokraternas utskick var? Med hjälp av dåliga bilder, fula rubriker och allmän tafflighet fick de det att se ut som ett utskick från "folket" och inte som någon kostsam PR-kampanj.

Magistern said...

Jävligt bra inlägg, Kritan. Behöver snart inte skriva ngt själv. Länkar bara till din sida!