Wednesday, February 01, 2006

Skitjobbigt!

På Beringsskolan i Örkelljunga tvingas de elever som bryter mot denna mellanstadieskolas trivselregler städa eller skotta snö. "Skitjobbigt!", tycker tolvåriga Kim, som fått skura fönster efter att ha kastat ägg på skolans rutor.

Detta är i all sin enkelhet genialt. Det får konsekvenser att svika skolans anda. Det blir tydligt att det inte är ok, och det blir lika tydligt att man gjort rätt för sig och kan gå vidare. Samt, att exempelvis vandaliseringen minskar, och åtgärdas billigare.

Men det kräver guts och uthållighet för att fungera, vilket gruvligen fallerat på de skolor jag jobbat. Det brukar stupa på följande: Vem skall hålla i det här? Det tar tid att reda ut sånt här. Och det kanske inte ger något resultat i alla fall...Och tänk om vi inte "får tag i" alla som kastat ägg? Eller fel elever? Eller deras föräldrar hör av sig och säger att det strider mot...

Så vi väntar till högstadiet, men då använder vi polisanmälan istället för snöskottning. Vilket inte spelar så stor roll, eftersom vi av ovan
stående skäl, struntar i det också. För vem...

Ja, ni hajjar. Skitjobbigt.

2 comments:

bitter said...

Skolan är på fallrepet vad gäller lärarkårens patos och resning, men som du är inne på har det väldigt mycket med ledningen att göra. Den kulturen är ett träsk!

Kritan said...

Träsk är den, sa Bull. Ditt alias får mig att tänka på att jag ofta kanske låter deppig och bitter, vilket jag är livrädd för. Måste snart skriva något positivt om dagens skola, för det finns massor.