Friday, September 01, 2006

Så dumt

För närvarande gör jag allt möjligt på skolan. Förra veckan var det heltid med den fantastiska trean - skitkul från morgon till kväll; nu är det engelska på mellanstadiet, varvat med strövik i de högstadieklasser som är min naturliga livsmiljö. Ibland är det kul, ibland trist och ibland bara... dumt.

Igår genomförde jag ett "BOK-UP"-test med en sjua. Hala skolan skall göra bok-up - vilket djävla namn! - varje år, och det är tänkt att testa läsförståelse och ordkunskap. Vi har köpt in det för att det är billigt, antar jag, för det är nämligen tämligen värdelöst.

Exempelvis ordkunskapsdelen innehåller ett moment där man skall dra streck mellan sådant som betyder "samma sak". Exempel på detta tänks t ex vara rädd-skräckslagen. Som ju inte alls betyder samma sak. Andra moment handlar om att rätt tyda "kluriga" instruktioner, helt utan logik och sammanhang.

Varför gör vi då detta? Jag frågar de kollegor som ivrat för testet. Deras argumentation går ut på att det är bättre att testa fel saker, än att inte testa någonting alls. Bara det är standardiserat, så att man kan göra staplar och diagram är allt frid och fröjd.

Och att en massa elever lämnar testet med en känsla av att de just gjort något mycket obegripligt är en bonus.

Så dumt.

P.S. Vet du vad ett hängband är? Viktigt ord i femmans test nämligen.

3 comments:

Helena Duroj said...

roligt med en skolblogg. har själv bloggat om ordningsomdömen idag.
mvh / hd

Fredrik Jeppesen said...

Helt otroligt kul: hade mitt bokmanus inte lämnats till tryck nyss hade jag tagit med det här du skrev:

"Varför gör vi då detta? Jag frågar de kollegor som ivrat för testet. Deras argumentation går ut på att det är bättre att testa fel saker, än att inte testa någonting alls. Bara det är standardiserat, så att man kan göra staplar och diagram är allt frid och fröjd."

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman said...

Vad är ett hängband? Ett band man hänger sig när man har kört testet?