Friday, September 22, 2006

Första kapitlet, i vilket jag startar en skola


Flitige läsaren Magistern undrar vad jag gör här. Så här ligger det till. Min sambo är inbjuden för att undervisa en termin vid Bosporenuniversitetet här i Istanbul, och jag och Les Boys får följa med. Boysen är M 13, W 8 och N 1,5. Låter som en blandning av engelska underrättelsetjänster ock koordinater, det medges, men de har varken bett om, eller givit sin tillåtelse till att figurera i min blogg, så det blir nog bäst så.

Min kärnverksamhet här nere blir att hålla skola för de stora killarna och dagis för den lille. Att sätta dem i internationell (läs amerikansk eller brittisk) skola är inte att tänka på. Till det är tiden allt för kort och dollarne för få; det kostar multum. Så istället kör vi hemma i matsalen; en förskoleklass, en tvåa och en sjua. Grupperna är små, personaltätheten hög och kursplanen fastlagd av lärarna på hemmaplan; mer om det senare.

Igår hade vi mjukstart, upprop etc. Idag mjukstartade vi en gång till innan vi bröt för helgen. Vi har dock inte latat oss. Planering och materialinförskaffning tar en hel del tid och schemat har ännu inte blivit klockrent; förskoleklassen har under dagen plötsligt dykt upp i lärosalen och krävt "fri lek". Detta är förhoppningsvis löst till efter helgen.

Ikväll väntar kryddbasaren, samt en sväng upp i Beyoglu. Hela skolan deltar.

3 comments:

Herr Bergström said...

Låter kul. Hoppas vår kotte får joina skolan så småningom...

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman said...

Vad bra att du kommer att blogga från Istanbul. Jag var lite orolig när du skkulle försvinna.

Magistern said...

Måste medge att jag är grymt avundsjuk, trots att det inte enbart låter som en dans på rosor. Ska nog göra allvar av mina tidigare funderingar att söka en lärartjänst i ngn skola utanför Norden.