Wednesday, September 27, 2006

Kantinen

På om rådet finns minst tre kantiner där man kan köpa kakor, godis, mackor och diverse fastfood. Av någon anledning har vi fastnat för den minst flashiga; belägen i källaren i en av bygnaderna. Rökig cafédel, och ett litet kök vid kassan. Här jobbar alltid minst fyra personer på en liten, flottig yta.

Universalmöjängen är en smörgåsgrill på 40x50 centimeter. I den lägger man allt. W tar enkel toast. M tar stor halvmåne med salami, sallad och ost. Jag tar med extra allt; korv, sallad, saltgurka, paprikapickles, pommes frites för att nämna det som går att identifiera. Lägg mellan två brödskivor, och in i möjängen. Annan favorit är feta och tomat på grovt bröd.

Tempot är lugnt och personaltätheten hög. Vi väntar i oset. De gillar så klart killarna; vill nypa minstingen i kinderna – det är någon slags nationalsport här, vad det verkar – och skojar med de andra. Vi försöker använda den lilla turkiska vi kan, och bemöts med lika delar skratt och uppmuntran.

Slutligen slår de in rubbet i ett papperspaket och vi betalar. Roligast är det när det kostar ”dört” lira.

Kanske att jag skaffar en sån där grill-mojäng och öppnar turkisk kantin när jag kommer hem. Alla som vill stå och drälla, steka flott och snacka smörja mot låg betalning, kankomma och jobba. Tror att vi kan få det ganska trevligt.

No comments: