Tuesday, September 05, 2006

Dagens värderingsövningar presenteras av Lagerbäck & Leijonborg

Från olika håll framförs ofta att vi i skolan måste bli mer aktiva då det gäller att arbeta med frågor som rör etik och moral. Vill därför rikta ett tack till Lars Lagerbäck respektive Lars Leijonborg som bidragit med stoff till detta arbete.

Lektionsförslag I: Rätt eller fel?

Zlatan, Chippen och Mellberg fick åka hem och missar matchen mot Liechtenstein. De bröt mot en överenskommelse, formulerad som en regel, när de gick ut på stan efter utsatt tid. De kände till regeln, de hade fått möjlighet att diskutera den helt nyligen och landslagsledningen hade varit tydlig med att den gällde alla.

Å andra sidan fyllde Mellberg år. Man drack ingen alkohol, och spelare har brutit mot regler förr utan att skickas hem.

Matchen mot Liechtenstein är ett EM-kval. Liechtenstein är ett skitlag som skulle få stryk mot vilket sopgäng som helst.

Vad tycker du? Har förbundskaptenen agerat rätt eller är straffet överdrivet? Får spelarna skylla sig själva? Hur skulle du ha gjort? Tänk dig att du är förbundskapten. Fundera över vilka fakta du tycker är avgörande för ditt ställningstagande och formulera sedan ett pressmeddelande där du motiverar ditt beslut.


Lektionsförslag II: Några ord till Folkpartiets ledning, om de hade någon

Det har visat sig att aktiva folkpartister tagit sig in i interna socialdemokratiska nätverk efter att ha kommit över andras inloggningsuppgifter. På så sätt har de kunnat läsa om olika idéer och aktiviteter som sossarna velat hålla för sig själva. Så uppsatta partiarbetare som presschefen och partisekreteraren har tagit time-out respektive avgått, eftersom de känt till detta i ett halvår, innan det kom till allmänhetens kännedom.

Att på detta sätt ta sig in i ett nätverk är ett brott att jämställa med att gå in på någons kontor och snoka i lådorna, tycker vissa. Man har skaffat sig information som givit fördelar i en tight valrörelse, och en eventuell borgerlig valseger skulle alltså kunna vara frukten av detta intrång. Folkpartiet är det parti som kanske hojtat högst om lag och ordning, rent spel och raka rör, och nu är det de som har fuskat. Ytterst skadas alla som arbetar med politik, och förtoendet för det demokratiska systemet som sådant naggas i kanten.

Å andra sidan höll centrala sossar på och skickade fejkade smutskastningsmejl i vintras, och det är bara att hajja att alla ljuger och fuskar i en spännande valrörelse. Det hör till spelet. Och det som man fick reda på var inget viktigt och det kom inte att få någon praktisk betydelse. Vidare kan man hävda att sossarna till viss del får skylla sig själva när de har så rutten datasäkerhet. No big deal, således. Det handlar om att sossarna vill få sympatier i valrörelsens slutskede.

Folkpartiet har under året visat skolan och dess elever, dvs dig, stort intresse. Nu är det dags för dig att respondera. Skriv ett mejl till Lars Leijonborg där du antingen...
...uttrycker ditt stöd för honom och hans parti i denna svåra stund
eller
...läs lusen av honom eftersom hans partis agerande upprör dig.

Var noga med att motivera dina åsikter, och avsluta mejlet med en uppmaning om hur Lars bör agera härnäst.


Lycka till!

No comments: