Sunday, July 01, 2007

Delfiner och ubåtarBosporen stoltserade idag med ubåtar, delfiner och badpojkar. Samt de vanliga tankerserna (snyggt ord), färjorna och fiskebåtarna.
Ubåten var en bisarr uppenbarelse där den segade sig söderut i ytläge, med flaggan i topp. Har nog bara sett en ubåt i verkligheten förut; en gamal skorv på ett båtmuseum vid Malmöhus slott. Turkiska militären visar gärna upp sig när kajerna är tjocka av solbadare, promenister, fiskare och grabbar som dyker och plaskar. Bara grabbar badar där.

Delfinerna var otippade. Plötsligt sam de där utanför båtfönstret, en tre-fyra stycken i snygga formationer. Fort gick det, kameran låg i ryggan, så ni får tro mig, ostyrkt. Delfiner har jag träffat på förr, i Byron Bay, men då på långt avstånd. Det här var coolare, och som sagt, inte helt väntat i detta minst sagt vältrafikerade sund.

Vi tillbringade dagen i Emirganparken några kilometer uppför Bospren. Dit kan man ta sig per buss, vilket tar en timma i söndagens brunchrusning - alla skall ut och fika nämligen - eller så tar man båten på en kvart i lite sicksack över vattnet. Väl där hänger man. Grymma lekparker, svalt och skuggigt här och där. Lugnt och skönt; en oas för de infödda, och för oss.
Bilderna: 1. Parkförvaltningen tar en rökpaus 2. Röj 3. Beach 2007 4. Das Boot

No comments: