Tuesday, May 29, 2007

Dags att sluta rapportera om matchen

Igår slogs och härjade några hundratals män i Stockholm och Solna. Några bilar och en tunnelbanevagn blev det den här gången, om jag förstått det rätt. Säkerligen en och annan vettskrämd, någon som aldrig mer går på match också, såklart. Och kanske någon som inte vill gå ut överhuvudtaget. Den populära åsikten i sammanhanget är att detta inte har något med fotboll att göra. "Ett samhällsproblem" maler gubbarna som besitter de inflytelserika positionerna i fotbollsrörelsen. "Jugån!" eller "AJIKÅ" skriker de som slåss och härjar.
"Det viktigaste i det här läget är att få iväg dem till Råsunda", sa polisen till Svenskans papperstidning.

Detta har såklart massor med fotboll att göra. Och med samhällsutveckling, manlighetskonstruktion och våldskultur. Men mest med fotboll, och den roll den kommit att spela i våra dagar.

Att polisen ser det som sin huvuduppgift att få iväg denna illustra hjärntrust till matchen kanske handlar om brist på alternativ. De där arbetslägren i övre Norrland som jag alltid sätter min tilltro till kanske inte finns att tillgå när det drar igång. Så den vägen kanske vi inte har så mycket att hoppas på. Too bad.

Vad som skulle kunna göras är att medierna slutar att rapportera från dessa matcher. Skriv istället bara om bråken, skadegörelsen och misshandeln. Notera, om det är relevant, att den ena skocken var iklädd blårandiga pajasdräkter medan den andra valt gulsvart/blåvitt/grönvitt eller vad det nu kan vara.

Men skriv inte ett ord om själva matchen. Ignorera fullständigt frilägen, matchavgörande ögonblick, taktiska dispositioner och målskyttar. Fimpa analysen och betygssättningen. Skit i matchen helt enkelt. För bråken och huliganernas oskick kommer inte att överleva utan den fond av "stämning" som vi tillsammans bygger upp kring dessa matcher. Spelet på planen, och kampen på läktarna, är det centrum kring vilket våldet kretsar. Och om vi slutar att snacka om dessa evenemang, blir det mindre och mindre intressant, att vara där och slåss. Tror jag.

3 comments:

Lotten said...

Jag tror att jag håller med dig.

Jag har inte varit särskilt brydd eller bekymrad utan mer sett det som en kuriositet som irriterar lite i skattebetalarfickan. Men när man befinner sig i närheten under timmarna före match, är det en helt annan sak. Och när ena laget slänger bananer på andra lagets målvakt, ja, då, då, då ... dåååå.

Vad jag inte begriper är varför det måste vara just fotboll som skapar detta vansinne.

Hockeyhuliganer, anyone? (Eller slåss de så mycket på isen att publiken får utlopp för agressiviteten då?)

president said...

Det är fortfarande kul att gå på fotboll. Damfotboll.
Ingen vansinnigt hög åttitalsmuzak som fördövar en och lämnar en med nedsatt hörsel och illpip och förstör möjligheterna till samtal med bänkgrannen.
Inget våld i publiken som dessutom bara består av folk som vill kolla på fotboll.

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman said...

Jag tror att det var Kinky Afro som lanserade förslaget att fotbollsmatcherna borde spelas utan fotbollslag. Släpp in supporterskarorna och lås grindarna utifrån. Inga domare behövs.

Det finns bara en sportslig publik; bandypubliken.