Sunday, June 23, 2013

Nya promenader i nya parker, fredag 21 juni

Bara några korta rader för att förklara bilderna, innan jag tar tag i flyttningen igen. I fredags var det mycket som kändes hoppfullt och lovande igen. Frem dagars relativt lugn i Istanbul och protesterna hade funnit nya vägar och andra metoder; svårare att bemöta med tungt beväpnad kravallpolis. 

Helgen innan hade polisen slutligen tömt Geziparken och rensat Taksim. Den symbol för yttrandefrihet och rätten att samlas för politiska möten som hade byggts upp blåstes bort av vattenkanoner, och löstes upp moln i tårgas. Samtidigt höll Erdoğan enorma massmöten med sina anhängare i Ankara och Istanbul. Jag hoppas hinna återkomma till det.

Hur som helst, nu skulle ordning åter råda. Graffitin målades över, men som synes ristas nya motiv fram i det övertäckta. Och på tisagkvällen stod plötsligt en ensam man rätt upp och ner på Taksimtorget. Han bara stod där. Rätt upp och ner. Tyst och alldeles stilla. Fler anslöt. "Mannen som sttår", #duranadam på twitter, väckte snabbt stor uppmärksamhet, och kvällen efter stod människor på samma sätt på olika platser i Istanbul.

På bilderna ser du stående feminister (kolla #durankadın), som dessutom driver med premiärministerns utspel om att alla kvinnor bör föda minst tre barn. Minst tre cyklar, tre parker, tre älskare, tre katter mm, står det på lapparna.

På onsdagskvällen inleddes också Forummöten i olika parker i Istanbul. Människor samlas, man utser en moderator och så börjar man samtala. Man talar lugnt och lyssnar uppmärksamt. Ingen yvig retorik och inga applåder. Bifall visas genom uppsträckta händer.

Jag var i en park i Beşiktaş i fredags kväll och det var en mäktig och mycket hoppfull upplevelse. Människor från olika samhällsklasser och åldersgrupper var samlade och stämningen var både lugn och laddad på samma gång.

I går kväll skulle man samlas vid Taksim för att med nejlikor hedra de som förlorat livet under våldsamheterna. 

Återigen svarade polisen med tårgas. No comments: